News - Haberler
Sinemalarıteker teker kapanan Beyoğlu’nda bir sinema müzesi açıldı
| Saturday, 03.06.2021, 03:57 AM | (224 views)
Sinemaları teker teker kapanan Beyoğlu’nda bir sinema müzesi açıldı
İstanbul Sinema Müzesi, kapılarını ziyaretçilere açtı. Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması’nın da bulunduğu binada yer alan 4 katlı müze, sanatseverlerle buluştu.
Medyada birkaç gün önce kopan yaygarayı fark etmişsinizdir muhakkak. Cumhurbaşkanının doğum günü pastasındaki mumlar her nedense aksiyon sinemasının dünyadaki en popüler yıldızlarından Jason Statham’ın müstehzi bakışları ve hevesli alkışları eşliğinde söndürülüyordu. İlk başta ben de herkes gibi duruma anlam verememiş ve manzaranın absürtlüğü karşısında güleyim mi ağlayayım mı bilememiştim. Meğerse İstanbul Sinema Müzesi’nin açılışı yapılıyormuş ve bir aklı evvelin, aynı günün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da doğum günü olduğunu fark etmesiyle hemen bir sürpriz kutlama ortamı düzenlenmiş. Gerçi ortamın fena halde mizansen kokan hali belki de en başından beri bunun planlandığını ve gerekli üst mercilerden (artık ben söylemeyeyim kim ya da kimler olduğunu) onay alınarak her şeyin yapıldığını hissettiriyordu ama neyse, yemiş görünelim. BİLGİ NOTU EKSİKJason Statham, İstiklal Caddesi’nde bir araba yarışı sahnesi çeker mi çekmez mi bilemem ama İstanbul Sinema Müzesi’nin açılmış olması vesilesiyle derhal kendimi Beyoğlu’na attım ve halka açıldığı ilk gün müzenin kapısından içeri süzüldüm. Atlas Sineması’nın da bulunduğu pasaja girer girmez hemen soldaki merdivenlerden yukarı çıkarak ulaştığınız müzenin girişinde ne olduğuna pek anlam veremediğim ama akla Refik Anadol’un yerleştirmelerini getiren, duvara yansıtılmış bir dijital iş karşılıyor sizi. Bunun gibi bir iki tane daha iş var müzenin merdivenlerinde ama nedense bu işlerin kime ait olduğuna dair bir bilgi notu iliştirilmemiş. Yetkilileri buradan uyaralım.ACELEYE Mİ GELDİ?İstanbul Sinema Müzesi’nin ilk katı daha çok dijital ve interaktif uygulamalara ayrılmış. Bir odada çeşitli ekranlar ve tabletlerle eski Türk filmlerinden sahneleri “artırılmış gerçeklik” uygulamasıyla izlemek mümkün örneğin ama bu odada bazı aygıtlar çalışmıyordu maalesef. Müzenin ilk günü olduğundan bazı şeylerin tam olarak işlerliğe geçmesinde kimi sorunlar olduğunu tahmin ediyorum ama hemen yandaki “Montaj” odasına geçtiğimde oradaki aygıtların hiç çalışmadığını (sadece duvardaki video çalışıyordu) fark ettim. Açıkçası müzenin açılışının aceleye getirildiği duygusunu verdi bana bu durum. Müzenin henüz bir internet sayfasının olmayışı da bu aceleye getirilme şüphesini destekleyen bir şey sanki; ne de olsa bir sitenin işlerliğe girmesi böylesi kurumlar için bir hayli önemli ve hazırlanması da evet vakit alır, ama bir şekilde açılışa yetiştirilir sonuçta.
Emrah Kolukısa
Read more: https://www.turkish-media.com/forum/topic/669129-sinemalari-teker-teker-kapanan-beyoglunda-bir-sinema-muzesi-acildi/
Read more: https://www.turkish-media.com/forum/topic/669129-sinemalari-teker-teker-kapanan-beyoglunda-bir-sinema-muzesi-acildi/
Other News
Antalya Kent Konseyi Kadın Meclisi BaşkanıEylemÜlgen: Kadının işyüküarttı
Kadın sağlıkçıların neredeyse tamamıyaptığıişnedeniyle elde ettiği gelirin yeterli olmadığınıdüşünüyor
CİMER bir haftayıaşkın süredir internetüzerinden bilgi edinme hakkıbaşvurusu almıyor
Hrant Dink davasında 130. Celse görüldü: Yine kararçıkmadı
Anayasa Mahkemesi’nin emeklilik hakkıyla ilgili kararı, yeni bir tartışma başlattı
Yaşanan son Cougar model helikopter kazasıyla 4 ayrıolayda 39 askerşehit oldu
Türkiye Barolar Birliği Başkan YardımcısıÖzbek: Yunanistan tarihsel gerçekleriçarpıtıyor
Bedri Baykamöncülüğünde‘Demokratik Dijital Devrim’tüzüğüaçıklandı
Mimarlığa ilahiyatçıdekan atanmasına Mimarlar Odasıtepki gösterdi
‘Covid-19’gerekçe gösterilerek demiryollarında denetim yapılmamış