Turkish News Agency - TNA - THA

Turkish News - Türk Haber Ajansı - Haberler

Sunday, 09.22.2024, 07:19 PM (GMT)

News - Haberler

Yargı rantı gördü

Bahçeşehir Göleti bölgesinde yapımı hızla süren lokanta, kafeterya, mağaza ve ofis projesine olanak veren imar planı iptal edildi.

Bir trajedinin anatomisi!

1877’de, Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Aşağı Hod köyünde doğan Tuğgeneral Ziya Yergök’ün, 1800 sayfa tutan ve Sami Önal tarafından kitaplaştırılan; ilk baskısı 2005’te, Remzi Kitabevi tarafından yayımlanarak sekiz baskı yapan anıları, “Sarıkamış’tan Esarete (1914-1920)”nin genişletilmiş 9’uncu baskısı Tarihçi Kitabevi tarafından yayımlandı.

Çılgın proje için çılgın teklif

Cumhuriyet.com.trCumhuriyet GazetesiKanalİstanbul kapsamında en çok soru işareti yaratan konulardan biri de güzergâhtaki tarihi eserlerin akıbeti. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci kapsamında hazırlanan arkeoloji raporunda “proje sahası içerisinde kalan ve inşaat faaliyetleri ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan tarihi köprü, tarihi yol, korugan, tabya gibi yapıları Hasankeyf’te olduğu gibi koruma, bir başka yere taşıma” önerisinde bulunuldu.

Ilısu Barajı nedeniyle 2 köy aylardır elektriksiz ve susuz

Ilısu Barajı'nın geçen Temmuz'da su tutmaya başlamasının ardından 120 haneli Güneşli ve Kayıklı köyünün elektrik hatları su altında kaldı. Elektrik hatlarının su altında kalmasıyla birlikte aylardır iki köy hem elektriksiz hem susuz kaldı. Güneşli köyü muhtarı Hilmi Türkan, 5 km uzaktan eşeklerle su taşıdıklarını anlatırken, Kayıklı köyü muhtarı Müslüm Bulat ise “Dama akan, yağmur suyunu toplayıp içiyoruz, kalırsa hayvanlara da veriyoruz” dedi. Zor günler geçiren Kayıklı köyü sakinlerinden Samet Bulat, “Elektrik icat edilmeden öncekidönemi yaşıyoruz. Mum ışığı, elektriğimiz. Elektrik için yapıldığı söylenen barajın yanı başında elektriksiz bırakılıyoruz. Bu ne zıtlık. Ayıptır” ifadelerinde bulundu.

Mustafa Balbay’ın kitabı ‘silah’ sayıldı

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay’ın “Bitmeyen Deniz Gezmiş” kitabının Meclis’e sokulmamasının nedeni ortaya çıktı. Meclis Başkanlığı kitabın alınmama gerekçesini “Saldırı amaçlı kullanılabileceği değerlendirilen her türlü materyalin emanete alındığı” ifadeleriyle açıkladı.

Ä°dlib kabusu

Suriye’de büyük ölçüde cihatçıların kontrolünde olan İdlib’in güneyinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Rusya destekli Suriye ordusunun bazı yerleşim birimlerini ele geçirdiği bildirildi. Operasyonun ardından Türkiye sınırına doğru kaçış hızlandı. 60 bine yakın kişininevini terk ettiği bildirildi.

Moskova ile kriz

Türkiye’nin, Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) ile askeri ve deniz yetki alanlarlarına ilişkin imzaladığı anlaşmalara Rusya’dan tepki geldi.

Gazetemize keyfi ceza

Basın İlan Kurumu, yazarımız Işıl Özgentürk’ün Aziz Nesin’in bir öyküsünü alıntılayarak kaleme aldığı “Barış Pınarı” yazısı nedeniyle gazetemize 17 gün ilan ve reklam akışını durdurma cezası verdi. Cumhuriyet internet sitesindeki “RTÜK cezası”na ilişkin haber için de 2 günlük ceza kesildi.

‘Tek çıkış yolu, hâlâ laik çağdaş eğitim’

Nermin Abadan - Unat, 60 yıllık bir bilimsel araştırma uğraşısının kendisini iyimser bir gözlemciden endişeli bir seyirciye dönüştürdüğünü söylüyor. “Gözlemci kapitalizmin esiriyiz” saptamasıyla, ülkemizin geleceğine yön verebilmek için, seçmenler olarak bilgi sahibi olma sorumluluğumuzu anımsatıyor. Gençliğimizin bilimsel görüşle donatılmasını, laikliğe sadık kalarak, inancı vicdanlarımıza emanet etmeyi öneriyor.

‘Sivil şahıslar’ bilmecesi

Libya’da Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı Ulusal Uzlaşı Hükümeti’nin (UUH) Türkiye’den askeri destek talep edeceği yönünde haberler gelirken UUH ile imzalanan askeri işbirliği mutabakatı, dün tamamlanan bütçe görüşmelerinin ardından bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek onaylanacak. Bu arada mutabakatta yer alan ve muhalefetin “SADAT benzeri oluşumlar mı gönderilecek?” sorusunu gündeme getirdiği Türkiye’den Libya’ya gönderilecek “güvenlik kuruluşları mensubu sivil şahıslar” ifadesinin İngilizce ve Arapça metinde geçmediği, sadece mutabatın Türkçe metninde bulunduğu ortaya çıktı.




Gallery

İnternet Nasıl Çalışır

Newsletter